" Nu da flamīndului peste, īnvata-l sa pescuiasca "
(proverb oriental)

   Ideea acestui program de jucarii educative s-a nascut în 1990, odata cu īnfiintarea firmei FORMA DESIGN srl, avind ca obiect de activitate designul grafic, designul industrial, proiectarea si productia de jucarii.
Proiectarea si productia integrate în aceeasi unitate sīnt citeva din putinele activitati umane ce creeaza direct valoare si ofera un grad mai înalt de independenta materiala si siguranta existentiala celor ce le īntreprind.  Aceasta este ideea pe care se bazeaza proiectul DEDAL, aparut ca reactie la starea de amorteala a spiritului, asteptarea ca sa "ti se dea", ca altcineva decāt noi "sa faca ceva", fenomene care au īmbibat mentalitatea multora dintre semenii nostri si mai trist, a copiilor. Fenomenele de nivelare (spre din ce in ce mai jos) si frânare, create de mass media (o mare parte a presei, posturilor de radio si televiziune) intr-o "dulce iresposabilitate si nepasare" sub sloganul "banul sa iasa" au fost īnca un motiv care a contribuit la limpezirea metodelor si directiilor īn care sa actionez creind produsele continute īn programul DEDAL.
Programul este destinat copiilor de vârsta 7-12 ani, orelor de educatie tehnologica din scoala . El vine în ajutorul dascalilor prin oferta concreta de material didactic diversificat, în spiritul programei scolare.
Scopul urmarit este de a stimula spiritul creativ, organizatoric, al copiilor, abilitatile manuale, cunoasterea si exploatarea intuitiva a calitatii materialelor si a unor fenomene fizice prin joc, prin participare activa, în speranta si dorinta de a trezi în ei spiritul lui "a face". Caracterul inovativ al proiectului consta în solutiile formale si tehnologice simple si elegante gasite si aplicate în gândirea si finalizarea produselor realizate, în mobilizarea resurselor ludice ale copilului în a-l atrage spre invatare, spre cunoastere. DEDAL este un program "deschis", disponibil la asimilarea unor noi produse si la ordonare, în spiritul celor mai sus enuntate.
Prospectul care însoteste fiecare produs (unde este cazul) ajuta copilul la întelegerea si realizarea jucariei, la asimilarea unui mod de reprezentare si comunicare precis si corect, care este geometria si desenul tehnic, la înstapânirea mentala a copilului asupra lumii materiale construite de om. Implicarea interactiva a parintilor sau a altor copii în realizarea jucariilor are un efect favorabil asupra relatiilor afective dintre ei si stimuleaza capacitatea copiilor de a colabora cu cei din jur. Câteva produse realizate în cadrul programului au fost experimentate cu succes în 5 scoli din Cluj.
Produsele programului DEDAL se livreaza ca semifabricate, preambalate, si transfera procesul realizarii lor ca jucarii finite īn sarcina copilor. Materialele utilizate pentru realizarea acestor jucarii vor fi predominant cartonul si lemnul, materiale ecologice si ieftine. Produsele se livreaza prin posta, cu plata prin ramburs, contravaloarea transportului se suporta de destinatar.
Programul vine īn īntāmpinarea nevoii dascalilor de a primi sprijin īn educarea copiilor nostri. Totodata, el se adreseaza parintilor, oferindu-le acestora modalitati inedite si inteligente de a le insufla copiilor calitati precum inventivitatea, increderea in sine, spiritul creator. Nu in ultimul rind, DEDAL reprezinta o posibila modalitate de a construi noi colaborari īntre specialisti din diferite domenii cu scopul de a gasi solutii creative la problemele societatii noastre.
Succesul viitor al programului DEDAL se bazeaza pe diversificarea produselor si cresterea colaborarii īntre proiectant si profesionistii din domeniul educational, īnvatatori, profesori, psihologi, sociologi, īn vederea nuantarii efectelor urmarite de acest program īn procesul educational.
De asemenea, programul DEDAL poate beneficia de colaborarea oamenilor de afaceri specializati īn aceste domenii, data fiind complexitatea programului, nevoia existentei sau construirii uneii retele de distributie mari si a resurselor financiare necesare acestei īntreprinderi.
Īn speranta unei viitoare colaborari reusite in acest domeniu al "facerii" si a īmplinirii dorintelor si viselor fiecaruia, va multumesc.

Vasile Beudean


PLACAJ PINZA AEROMODELE CONSTRUCTII